Maailman paras pomo?

on

 ”Mites meillä olikaan tapana tehdä tämä?” kysäisi päiväkodissa 3 vuotta työskennellyt lastentarhanopettaja minulta ohimennen, ensimmäisen esimiespestini toisena työpäivänä.

Siinä vaiheessa työntekijällä oli ilmeisen optimistinen usko, että johtajassa asuu ylimaallinen viisaus. Toki hän huomasi varsin nopeasti, ettei näin ollut.

Meinasinpa kompastua tähän harhaluuloon itsekin.

Johtajaan ja esimieheen kohdistuu paljon odotuksia ja toiveita, mutta usein myös ennakkoluuloja ja asenteita. Epäreilujakin. Uraansa aloitteleva esimies saattaa odotusten ja tunteellisten vetoomusten ristipaineessa ajautua hakemaan työyhteisöltään (tai sen kovaäänisimmiltä jäseniltä) hyväksyntää, yrittämällä epätoivoisesti olla ”hyvä pomo, joka täyttää kaikkien odotukset ja toiveet”. Seurauksena on tyytymättömyyttä, epätietoisuutta, eripuraa ja poukkoilevaa päätöksentekoa. Lopulta kukaan ei enää tiedä, mitä tapahtuu. Eivät asiakkaatkaan.

Tuttu juttu itsellenikin. Ennen pitkää huomasin piehtaroivani riittämättömyyden tunteissa. Johtajana minun ”olisi pitänyt tietää” vastaukset ja ”osata ratkaista” yhteisön ongelmat. Ehkä tehdä lopulta työtkin muiden puolesta ja luonnollisesti osata lukea vielä ajatuksetkin.

Käänteentekeväksi muodostui hetki, jolloin minua pyydettiin paitsi suunnittelemaan, myös organisoimaan ja juontamaan ryhmien joulujuhlat, koska ”meistä ei nyt oikein löytynyt vapaaehtoisia”. Tästä oppimispolkuni esimieheksi varsinaisesti alkoi.

Kaikki lähtee itsestä

Jokainen ihminen haluaa – tietoisesti tai tiedostamattomasti – olla pidetty (tai ei ainakaan inhottu tai vihattu) ja työssään arvostettu. Erityisen tärkeää on kuitenkin osata arvostaa itseään.

Itsen arvostaminen edellyttää itsetuntemusta; mitkä ovat ne peruselementit ja periaatteet, joita itsessäni arvostan ja joihin myös johtamistyöni pohjaa. Ne, joita toivoisin muidenkin minussa ja toiminnassani näkevän ja arvostavan. Mikä on käsitykseni työstä ja millainen on suhteeni valtaan?

Kyse on itsen kanssa käytävästä sisäisestä arvokeskustelusta.

Kun onnistuin hahmottamaan orientaatioperustani (arvoni, ihmiskäsitykseni ja käsitykseni työstä), johtamistyöstä tuli helpompaa. Se vahvisti käsitystäni itsestäni niin ihmisenä kuin johtajana ja rohkaisi rehellisyyteen: tietämättömyys tai kokemattomuus eivät ole huonoutta ja toisaalta rohkeus, avoimuus ja hyväntahtoisuus ovat juuri sitä ”parhautta”.

Määritelmiä ja käsityksiä hyvästä johtamisesta on varmaan yhtä paljon kuin on johdettavia. Lyhyimmillään reitti hyväksi esimieheksi löytyy omien korvien välistä, sillä kun tunnet itsesi ja tapasi – myös vahvuutesi ja kehittymistarpeesi – opit kohtamaan ja tuntemaan muutkin. Se on ihmisten johtamisessa tärkeintä. Ja kuten yleensäkin, harjoittelu tekee mestarin.

Mitä oikeastaan johdat?

Esimiestyö on muutakin kuin ihmisten päivittäisen työpanoksen johtamista. Perustehtävä on toki palkanmaksun edellytys, mutta arkeen kuuluu paljon muutakin, kuten erilaisia ihmissuhteita ja niihin liittyviä yllättäviäkin prosesseja, muutoksia, päätöksiä, vuorovaikutusta, tunteita, tulkintoja jne.

Esimies johtaa siis myös yhteisöä ja sen työkulttuuria. Kulttuurin vaikutusta työntekoon ja työn laatuun ei kannata väheksyä, oikeastaan päinvastoin. Sanotaankin, että työkulttuuri hotkaisee strategioita aamupaloiksi.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Mitä paremmin esimies ymmärtää työn ilmiötason systeemisyyden, sitä paremmin hän pystyy johtamaansa kokonaisuuteen vaikuttamaan. Helikopteriperspektiivi on tässä oiva keino.

Hyvä esimiestyö on seurausta esimiehen ja henkilöstön hyvästä yhteistyöstä. Yksinään se ei onnistu! Konflikteista ja kaaoksesta kannattaa oppia arvioimalla työtä ja tapahtumia realistisesti ja yhdessä, sillä mikään ei yhdistä ja kehitä työyhteisöä paremmin, kuin yhteisten rakentavien ratkaisujen oivaltaminen.

Hajatelmia pähkinänkuoressa

Mihin kiinnität huomiota, se kehittyy.
Mitä arvioit, se vahvistuu.
Mitä säilytät, sitä siirrät eteenpäin.

Tapaamisiin!

Marja Kaijala, työyhteisöjen ja työnohjauksen asiantuntija

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s